Świat makro i mikro w oku kamery.
Obserwacja to jedna z głównych metod naukowych stosowana w biologii i chemii.
Gołym okiem nie jesteśmy w stanie zobaczyć tak małych obiektów jak komórki, bakterie czy kryształy soli..W związku z tym oprócz obserwacji makro stosujemy także obserwacje mikroskopowe.
Podczas warsztatów uczniowie mieli okazję samodzielnie przygotować preparaty ze skórki liścia cebuli, miąższu pomidora i oglądać je pod mikroskopem. Dzięki zastosowaniu kamery obraz spod mikroskopu był równocześnie widoczny na ekranie komputera.
Uczestnicy zajęć wykrywali również obecność skrobi w różnych produktach spożywczych.
Przekonali się,że samodzielne wykonywanie preparatów,ustawienie ostrości obrazu pod mikroskopem czy praca laboranta to nie lada wyzwanie.
W części geograficznej zadaniem uczniów było znalezienie różnic w budowie skał i minerałów zarówno w obserwacji własnym okiem jak i pod obiektywem mikroskopu. Wykorzystanie kamery i odpowiedniego oprogramowania, pozwoliło oglądane obrazy utrwalić w postaci cyfrowych zdjęć.